Header Ads

LGS (Liselere Geçiş Sistemi) NEDİR?

 


  • Liselere Geçiş Sistemi (LGS), Türkiye'de Millî Eğitim Bakanlığı tarafından 2017-2018 eğitim öğretim yılı ile uygulanmaya başlanan ve her yıl yapılan ilköğretimden ortaöğretime geçiş sınavı sistemidir.
  • LGS, TEOG sınavının yerine geçmiştir.Liseye Geçiş Sistemi, PISA ve TIMS soruları esas alınarak beceri temelli mantık muhakeme yeteneğini ölçen bir sınavdır.
  • Sınavı kazanan öğrenciler; Fen Lisesi, Anadolu Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi, Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi türündeki liselere gider.
  • Sınavda belirli başarı eşiğine ulaşamayan öğrenciler adrese dayalı okul tercihinde bulunabilir ve merkezi sınavla öğrenci almayan okullarda okumayı tercih edebilir. Sınava girmek zorunlu değildir. Liseye kayıt uygulamasında sınav öğrencinin isteğine bağlı olacak ve adrese dayalı yerleştirme yapılacak. Özel okullar ve özel kolejler içinse adrese yakın olma şartı aranmayacak
  • Bu sisteme göre altı temel ders için -Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Yabancı Dil (İngilizce), Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi- 8. sınıfın sonunda tek günde iki oturum hâlinde bir sınav yapılır.

  • LGS, 8. sınıf öğretim programları esas alınarak hazırlanmaktadır. Sabah oturumunda uygulanan sözel bölümde 50, öğlen uygulanan sayısal bölümde 40 olmak üzere sınavda toplam 90 soru bulunmaktadır.
    Sözel derslerin sorularına 1.5'er dakika, sayısal derslerin sorularına ise 2'şer dakika zaman verilmiştir.Sözel bölüm 50 soru olup 75 dakika, Sayısal bölüm 40 soru olup 80 dakika sürecektir.Sınavda 3 yanlış 1 doğruyu götürür ve mazeret sınavı bulunmamaktadır.Bir önceki sistem olan TEOG sistemine göre sorular daha seçicidir ve öğrencilerin genel kanaatine göre LGS daha zordur.

  • Ortaöğretime yerel yerleştirme ve merkezi yerleştirme olmak üzere iki şekilde öğrenci alınıyor.

  • Merkezi Yerleştirme, LGS sınavı ile öğrenci alan fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, özel program ve proje uygulayan eğitim kurumları ile mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına tercihler doğrultusunda LGS sınav puanı üstünlüğüne göre yapılan yerleştirme türüdür.

  • Yerel Yerleştirme ise okulların türü, okulların kontenjanı, ortaöğretim kayıt alanı ile öğrencilerin ikamet adresleri, okul başarı puanları ve devam-devamsızlık gibi kriterler göz önünde alınarak yapılan yerleştirme şeklidir.

     

    Okul Tercihi ve Yerleştirme Nasıl Yapılacak?

    Sınava girmek istemeyen öğrenciler evine en yakın olan 5 okuldan birini seçebilecek. Bu okullar Anadolu Lisesi, İmam Hatip Lisesi, Meslek Lisesi ya da diğer liseler olabilir. Sınava giren öğrencilerin de 5 tercih hakkı bulunacak. Milli Eğitim Bakanlığı, Mayıs ayında Fen Liseleri gibi okullarda eğitim almak isteyen öğrenciler için listeyi açıklayacak. Puanıyla yerleşemeyen öğrenciler, yine evlerine en yakın okulu tercih edecek.

    LGS sınavını tamamlayan öğrenciler tercih işlemlerini yaparak uygun ve istedikleri okula yerleştirilmektedirler. Belli bir puana sahip olan öğrenciler Fen Lisesi, Sağlık Meslek Lisesi, Anadolu Meslek Lisesi, Kız Meslek Lisesi, Endüstri Meslek Lisesi, Turizm Lisesi, Güzel Sanatlar Lisesi, Anadolu İmam Hatip Lisesi gibi eğitim kurumlara tercih işlemi yapmaktadırlar. LGS sınav sonucu ile 2 tip yerleştirme yapılmaktadır. İlk olarak LGS sınavında alınan puanla liselere yerleşme işlemi yapılır. İkinci yapıda ise öğrencinin adresine göre puansız yerleştirme yapılmaktadır. TEOG sınavının kaldırılması ile gelen LGS sınav sistemi sonucunda öğrenci yerleştirme sistemi iki tip uygulanmaktadır. Bunlardan biri puanı yeterli olmayan öğrencilerin ikamet ettikleri adrese yakın bulunan okullara kayıt yaptırma işlemleridir. Adrese dayalı yerleştirme işlemi yapan öğrenciler sınavla öğrenci alan tercih edilebilir okullarının ekranı açılmayacaktır. Bu sistemle kayıt olacak öğrenciler 5 okul tercihinde bulunabileceklerdir.

  • ADRESE DAYALI YERLEŞTİRME SİSTEMİ:

            Bu sistemde öğrencinin merkezi sınava girmesine gerek yoktur. Tercih döneminde, öğrencinin ikametgah adresi dikkate alınarak e–okul üzerinden okul tercih listeleri yayınlanmaktadır. Tercih listeleri kayıt alanı, komşu kayıt alanı ve kayıt dışı alan şeklinde üç başlık altında ilan edilmektedir. Öğrenciler bu listelerde yer  alan   en çok beş okul tercihinde bulunabilmektedir. Yerleştirme merkezi olarak yapılmaktadır.

    Yerleştirmede öğrencinin ikametgah adresi, ortaöğretim başarı puan üstünlüğü, öğrencinin özürsüz devamsızlık yaptığı gün sayısının azlığı, tercih önceliği dikkate alınmaktadır. Eşitlik sağlanması halinde yaşça küçük olan öğrenciye yerleştirmede öncelik verilmektedir

Hiç yorum yok

Tema resimleri Deejpilot tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.